Холодильна камера - необхідне допоміжне приміщення для будь-якого продовольчого супермаркету, підприємства громадського харчування, харчового складу чи переробного підприємства. Ці високотехнологічні приміщення холодильних чи морозильних камер призначені для якісного тривалого зберігання мясних, молочних продуктів, кондитерських виробів, ягід, заморожених фруктів чи овочів, напівфабрикатів чи інших продуктів що потребують для зберігання спеціального температурного режиму, і саме від ефективності роботи холодильника чи морозильника багато в чому залежить, безперебійна і ритмічна робота тієї або іншої організації. Втрати від поганої ізоляції камери холоду досить відчутні. Це і обмежена різноманітність асортименту, і невеликий термін зберігання продуктів, і надмірно перевищені витрати електроенергії, і додаткові витрати пов'язані з технічним обслуговуванням обладнання. 

 

Даний перелік можна продовжувати ще дуже довго, але напевно вже і так зрозуміло, що погана теплоізоляція - це в першу чергу значні фінансові втрати. Холодильники холодокомбінатів, м'ясокомбінатів, молочних заводів, кондитерських фабрик, рибокомбінатів, пивзаводів та інших підприємств харчової промисловості повинні бездоганно справлятися з покладеними на них функціями. В іншому випадку не уникнути псування сировини і готової продукції, а це вже реальні збитки. Отже, те, що теплоізоляція холодильних камер повинна бути ефективною, ми з'ясували, тепер давайте розглянемо, що ж насправді відбувається на цих самих харчових підприємствах. 

У більшості випадків холодильні камери розміщуються в будівлях п'ятдесяти-шістдесяти річної давності і являють собою капітальне приміщення з цегляними стінами, а також бетонною підлогою і таким же стельовим перекриттям. Через відсутність інших технологій, для утеплення стін використовувався мінеральний войлок або скляний войлок, а просто мінеральна вата. Не можна сказати, що дані матеріали відрізняються низьким коефіцієнтом теплопровідності, але при облаштуванні теплоізоляційного шару штучними матеріалами неможливо досягти повної герметичності термічної оболонки. Отже, необхідно шукати інші методи теплоізоляції холодильних камер. Ось ми і підійшли до розгляду характеристик різних теплоізоляційних матеріалів, а коли вже мова зайшла про мінеральну вату, то давайте більш докладно вивчимо її властивості.

Коефіцієнт теплопровідності мінеральної вати становить 0,045 Вт/мК. Тобто показник в принципі дуже хороший. І все б нічого, якби не висока гігроскопічність даного матеріалу. До того ж безшовна теплоізоляція із застосуванням вати ніколи не вийде, тому термічні втрати істотно збільшуються. Варто знати, що в процесі роботи холодильної камери на цегляній або бетонній поверхні стін утворюється конденсат, який мін. вата чудово вбирає. При поглинанні вологи у матеріалу істотно знижуються теплозберігаючі властивості, аж до повної втрати термоізоляційних властивостей. Виключити можливість утворення конденсату на стінах з мін. ватою практично неможливо з причини великої різниці внутрішньої й зовнішньої температури стін холодильника. Тобто насичення вологою неминуче, а це, крім зниження теплоізоляційних характеристик, ще й суттєве скорочення експлуатаційного періоду ізоляції. Так, у мін. вати, що грає роль утеплювача в холодильних камерах, ефективний термін експлуатації не перевищує трьох років. Щоб отримати повне уявлення про обсяги фінансових вкладень, до цього можна тільки додати додатковий захист від механічного впливу, для чого використовуються металеві листи, а також застосування фіксуючих елементів і утворені внаслідок цього так звані містки холоду, тобто місця, через які відбуваються відчутні термічні втрати.

Ще один матеріал, який нерідко застосовується в якості теплоізоляції холодильних камер, це листовий пінополістирол або просто пінопласт. Його коефіцієнт теплопровідності становить 0,056 Вт/мК, гігроскопічність пінополістиролу дуже низька, а механічна стійкість декілька вище, ніж у мінеральної вати. Але і тут існує кілька недоліків, які знижують ефективність використання пінопластів. І в першу чергу - це неможливість створити повністю монолітний шар теплоізоляціонного покриття.

Крім того, якщо використовувати пінопласт відповідної щільності, то фінансові вкладення будуть дуже і дуже значні. Щільність матеріалу для стін і стелі холодильної камери може варіюватися в межах 35кг/куб. м, а щільність матеріалу для підлоги повинна бути не менше 50 кг/куб. м Пінополістирол вищевказаної щільності знайти досить проблематично. І не тому, що його не випускають, а тому, що заявлене виробником значення дуже рідко збігається з реальними показниками. Існує навіть певна негласна система розрахунку фактичної щільності пінопласту. Якщо вам потрібні листи з щільністю 25 кг/м3, то потрібно купувати пінополістирол з показником 35 кг/м3, хочете фактичну щільність 35 кг/м3, краще купити листи із заявленим показником 50 кг/м3. Не вірите? А ви почитайте на незалежних форумах про якість сучасної пінопласту і про його справжні характеристики, а не про тих, які пишуть на заводських упаковках. Чому так відбувається? Просто у зв'язку з високим рівнем конкуренції виробники пінополістиролу прагнуть до зниження вартості свого продукту. А як це робиться всім добре відомо - зарахунок зниження якості. Так чи інакше, але пінопласт з причини своєї невисокої якості і під впливом різних експлуатаційних факторів дуже швидко стає непридатним. Та й для облаштування теплоізоляційного шару так само доводиться використовувати кріпильні елементи, тобто мимоволі створювати все ті ж містки холоду.

   Тепер давайте розглянемо створення теплоізоляційного шару методом напилення пінополіуретану. Щільність даного матеріалу становить 0,022 Вт/мК, що значно нижче, ніж у мінеральної вати і пінопласту. Це означає, що товщина ізоляції з однаковим коефіцієнтом теплопровідності з пінопласту повинна бути в 2,5 рази, а з мінеральної вати в 2 рази товще, ніж з жорсткого пінополіуретану. Таким чином, використовуючи мінімальний шар пінополіуретану для ізоляції, створюється набагато більш ефективний тепловий бар'єр, ніж при застосуванні будь-яких інших матеріалів.

 Нанесення ізолюючого шару пінополіуретану на стіни, підлогу і стелю відбувається методом напилення, тобто утворюється монолітний і повністю герметичний шар термічного бар'єру. Причому теплоізоляція стелі холодильної камери з пінополіуретану не вимагає яких-небудь особливих підготовчих заходів, оскільки даний матеріал володіє чудовою адгезією практично до будь-яких поверхонь, заповнюючи собою всі щілини, тріщини та виїмки. В залежності від конструкції, поверхні та температурного режиму що вимагається, пінополіуретан можна замовити різної щільнотсі. Так щільність ППУ для стін і стелі холодильної камери становить від 40 кг/куб. м, щільність пінополіуретану для підлоги від 45кг/куб. м. Причому фактичні показники повністю відповідають заявленим, оскільки в своїй роботі ми використовуємо компоненти для напилення провідного виробника ЄС марки Purinova, що відрізняються найкращою якістю, а також найсучасніше високотехнологічне обладнання високого тиску Graco США.

Пінополіуретановий теплоізоляційний шар холодильної камери може бути практично будь-якої товщини, згідно рекомендованих спеціалістами, що розраховують потужність холодильного обладнання розрахунків, так як ППУ наносять пошарово контролювати товщину утеплення не складно, а після застигання ППУ виходить однорідна, міцна і монолітна термоізоляція. Ще одна перевага ізоляції стін холодильної камери пінополіуретаном - це висока стійкість ППУ до впливу вологи і високий показник механічної стійкості, ппу не поглинає вологу, в умовах мінусових температур не дає зруйнувати верхій шар утеплення, так як це відбувається з іншими утеплювачами. Якісний, правильно розрахований та зроблений теплоізоляційний шар пінополіуретану перешкоджає утворенню конденсату точка роси завжди перебуватиме всередині утеплювача, що теж є важливою здатністю для холодильних камер.
Підлога холодильної та морозильної камери потребує особливої уваги щодо утеплення, тому що холод за своїми фізичними властивостями одразу після виходу з  холодильного обладнання опускається донизу. Правильно утеплена підлога мінусових камер заморозки чи тривалого зберігання, не повинна промерзати, інакше промерзання бетонної підлоги веде не тільки до холодовтрат але й до поступового руйнування самої підлоги, перевитра електроенергії та недотримання заданих температурних режимів. Дуже важливим елементом облаштування теплоізоляції підлоги у холодильних чи морозильних камерах є деформаційний чи температурний шов, який потрібно обладнати по периметру стін на рівні заливання бетонної стяжки. Деформаційний температурний шов виконаний з Пінополіуретану дозволить при розширенні-звуженні бетонних плит підлоги, через перепади температур в мінусових камерах чи сховищах, зберегти їх від руйнування завдяки амортизації на стику між стіною та підлогою. 

Термомодернізація овочесховищ фруктосховищ, холодильних, морозильних камер, камер шокової заморозки, ізотермічних контейнерів для транспортування охолодженої та замороженої продукції дуже важливий етап для економії ресурсів зацікавлених підприємців, як на стадії будівництва нових потужностей, так і на стадії модернізації холодильних площ, в підприємствах аграрної, переробної чи харчової промисловості.

Кількість і якість теплоізоляції прямо впливає на терміни та вартість зберігання овочів, ягід, фруктів, мясних, молочних та кондитерських  виробів чи напівфабрикатів. Правильна та якісно зроблена теплоізоляція не тільки береже електроенергію, яку може надмірно споживати холодильне чи морозильне обладнання подовжуючи його ресурс, але й може зберегти готову продукцію від псування та знищення.

В умовах збільшення попиту на продукти, що відправляються на експорт, та обмеженістю кредитів та інвестицій, не кожне підприємство може одразу інвестувати у будівництво сучасних холодильних потужностей досить великі кошти, тому часто виникають запитання, - як побудувати чи термомодернізувати наявні холодильні камери, як розрахувати потужність холодильного обладнання, як розрахувати товщину та щільність теплоізоляційного шару.

Слід памятати, що розрахунок потужності холодильного обладнання напряму залежить від потрібної температури та якісної, щільної теплоізоляції камер.

Досить популярне будівництво нових холодильних камер та овочесховищ з готових сендвіч панелей або металопрофілю профнастилу, кожне з цих рішень має переваги та недоліки.

Основні недоліки холодильників з сендвіч-панелей: знижена з метою економії щільність ППУ 22-28 кг/м.куб у кращому випадку, нещільність стиків в кутах стін та на стиках між дахом та стінами, неправильно утеплені підлоги з відсутністю температурних швів та й досить висока вартість такого готового холодильника.

В плані вартості закінченого будівництва, будівництво холодильників сховищ з металопрофілю із подальшою теплоізоляцією напилюваним пінополіуретаном відсотків на 40% дешевше і позбавлене нещільності не герметичності, що веде до температурних та матеріальних втрат, при цьому щільність напилюваного пінополіуретану можна розрахувати і замовити будь-яку, переважно це щільність ППУ 40-45 кг/м.куб, рідше особливо в мінусових камерах і на підлогу 60-65 кг/м.куб. Герметичніість теплоізоляційного шару пінополіуретану в даному випадку гарантована 100%, - жодні стики: між стіною та дахом, між підлогою та стіною, не будуть грішити втратами, питання температурного шва теж забезпечить пінополіуретановий утеплювач потрібної товщини.

Але оптимальними є перевірені рішення термомодернізації вже існуючих капітальних будівель та споруд пінополіуретаном. Це набагато швидше та дешевше, не потрібно розробляти та затверджувати проекти на будівництво, не треба підводити нові комунікації, виробляти ТУ на електропостачання, достатньо по існуючих конструкціях напилити потрібний шар теплоізоляції ППУ щільністю 40-60 кг/м.куб, та залити підлоги відповідно до технологічного процесу та планів експлуатації, змонтувати необхідне холодильне обладнання, ворота і все: овочесховища, промислові холодильники чи камери шокової заморозки чи камери тривалого зберігання готові до експлуатації.

Недорого, швидко і на роки, гарантія на якісний пінополіуретан надається від 25 років.